Tien tips voor sporten op warme dagen

De komende dagen belooft het kwik richting de dertig graden te gaan. Met een aantal kleine aanpassingen kan je gewoon blijven sporten. Drinken is altijd belangrijk, maar op warmere dagen moet je er net wat meer aandacht aan besteden. Je zweet meer, dus probeer je voorraden goed bij te vullen. Dit geldt niet alleen tijdens, maar ook voor en na je training.

Ronald schroer hardlopen in de warmte kd10080115948

Ook het tijdstip van een training is belangrijk. Vermijd het heetste moment, het midden van de dag. Plan je training in de ochtend of later op de avond. Als je een training echt niet kan verplaatsen, verlaag dan de intensiteit. Smeer voordat je de deur uitgaat je gezicht, armen en benen in met zonnebrand, het liefst met SPF van 30 of hoger. Daarnaast kan een pet uitkomst bieden tegen de warme zon. Tot slot is het raadzaam de schaduw op te zoeken, dit kan bijvoorbeeld in het park.

Ook Sportzorg.nl heeft een aantal adviezen om te zorgen dat sporters verantwoord kunnen blijven sporten:
1. Zweet moet verdampen
Zweet kan makkelijk verdampen als de kleding gemaakt is van licht, ademend en los geweven materiaal, lycra bijvoorbeeld. Lycra geeft geen huidirritatie en zorgt toch voor voldoende zweetuitdrijving. Maar er zijn ook andere vochtdoorlatende weefsels, zoals coolmax. Wissel regelmatig van shirt, zodat niet in doorweekte kleding gesport hoeft te worden. Polsbandjes zijn handig om de handpalmen droog te houden en met een hoofdband kun je het zweet uit je ogen houden.

2. Beschermen tegen de zon
Ultraviolette stralen (UV), zowel UV-A als UV-B kunnen de ogen beschadigen en veroorzaken huidkanker. Een pet houdt het hoofd koel en beschermt gezicht en nek tegen verbranding. Tegen felle schittering van de zon is een zonnebril of donkere contactlenzen geen overbodige luxe. Op de langere termijn is dit ook beter voor de ogen. De huid kan het best beschermd worden met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor (BF) of Sun Protection Factor (SPF). Lees hier verder

Add Comment RegisterBeantwoord

Connect with:

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>